L’Inbound marketing per a la cultura està basat en una manera de fer no intrusiva i s’allunya de la clàssica publicitat que interromp

Què és l’inbound marketing i per a què serveix?

L’inbound marketing —que també es coneix com màrqueting d’atracció— és el conjunt d’estratègies que tenen com a objectiu que l’usuari pugui trobar-nos a internet. Sona temptador, oi?

L’èxit —i a la vegada l’oportunitat— per a la cultura és que l’inbound marketing està basat en una manera de fer no intrusiva i s’allunya de la clàssica publicitat que interromp (i a la qual estem massa avesats).

Segurament ha arribat l’hora de preguntar-nos: “Com podem aprofitar-ho si som una organització del sector cultural?”. En aquest article intentem aportar una mica de llum a l’assumpte. Comencem!

Com a gestors d’una organització cultural, la nostra finalitat última és arribar a les audiències i atraure-les fins a convertir-les en públic i/o usuaris. Però com? A partir de l’assimilació d’allò que els oferim, sense pressió però intentant captar i mantenir la seva atenció de manera viva i personalitzada. Quedem-nos amb aquesta idea!

Com sabeu, la cultura ens demana que la tractem des d’un prisma transversal, per tant, també ha de tenir en compte tot allò social. Si només ens dediquem a pensar estratègies per a aquells que ja formen part del nostre públic o sigui, aquells que ja han tingut relació amb nosaltres, a llarg termini tot això quedarà en no-res.

Per això els nostres esforços han d’anar enfocats a poder atraure persones que, d’alguna manera o per qualsevol motiu, no hi tenen accés. Un concepte evident però clau!

D’entrada, és possible que el procés de l’inbound marketing ens sembli massa lent, i fins i tot ens pot fer la sensació que no ens aporta tot allò que esperàvem, però si mirem més enllà del curt termini, veurem que ens proporciona millors resultats que el màrqueting tradicional perquè…

  • ens permet conèixer millor el nostre públic objectiu,
  • ens ajuda a entendre les seves necessitats,
  • ens assegura el seu compromís,
  • fa que ens recomanin i/o ens donin suport a tot allò pel qual treballem.

Com podem aplicar l’inbound marketing per a la cultura?

1. Segmentar, segmentar i segmentar

Perquè la nostra estratègia d’inbound marketing per als públics de la cultura doni resultats, és important conèixer bé l’actitud davant del fet cultural del nostre públic objectiu i les nostres audiències.

I amb tot això, què hem de tenir present? Sobretot, no excloure ningú de les nostres propostes i oferir-les més enllà de l’àmbit on es troba, habitualment, el nostre públic. No ho perdem de vista!

2. El cicle de la transferència

El secret de l’inbound marketing rau en el fet que l’audiència es convenci a si mateixa de la necessitat de transferir, participar, explorar i consumir les nostres activitats i propostes. A qui no li agradaria que aixó succeïs de manera gairebé automàtica?

Però per aconseguir-ho, cal un tipus, un format i una densitat en els continguts que oferim que són molt diferents en funció de la fase en què l’usuari es trobi.

inbound marketing para la cultura

3. Atracció

I on queda l’atracció dels públics? Per poder aumentar-la caldrà atraure la major quantitat de trànsit possible cap a la pàgina web de l’organització. Donem per fet, per tant, que aquesta està actualitzada de manera regular i permet una navegació fàcil i intuïtiva, tot fent que l’usuari s’hi senti còmode i obtingui ràpidament allò que cerca.

Per tant, com més elevada sigui la qualitat del trànsit i el temps que els usuaris passin dins la web, més elevada serà també la taxa de conversió.

La taxa de conversió és la métrica que ens permet saber quin percentatge d’usuaris realitza una acció específica dins del nostre web, ja sigui venda d’entrades, inscripcions, una descàrrega, un registre o una participació. Per tant, la taxa de conversió no està limitada exclusivament a la venda d’entrades, sinó que també és aplicable a altres accions que realitzin els usuaris.

4. Analítica

Posem per cas que desenvolupeu i implanteu una estratègia d’inbound marketing a la vostra organització. I un cop fet, què fem? De ben poc serveix tenir la millor programació si no aconseguim els nostres objectius, oi?

És per això que un dels punts fonamentals de les estratègies d’inbound marketing és poder mesurar l’efectivitat de les campanyes per saber què és el que funciona millor i què és allò que hauríem de canviar.

Aquest, que sembla el final de la història, no és més que el principi d’un cicle que, ben treballat i analitzat, pot suposar un abans i un després significatiu en les xifres de públic i, per tant, en la nostra influència com a ens cultural i social.

Si voleu saber com us pot ajudar l’eina Bravo Manager a analitzar i avaluar l’impacte de la vostra estratègia d’inbound marketing, contacteu-nos! Som aquí per explicar-t’ho!