Segmentació d’audiències: l’actitud davant del fet cultural és, segurament, la millor articulació per poder discernir sobre les estrategies de públics.

En aquest post ens proposem aportar una mica de llum sobre un tema que sovint genera certa ambigüitat, especialment ens els anomenats “casos de bones pràctiques” sobre estratègies de desenvolupament de públics: l’enorme confusió entre les dades que s’obtenen dels sistemes de venda d’entrades (tiqueteres) i una segmentació que ens aporti valor real de cara als nostres objectius com a organitzacions culturals. Què en penses, tu, d’això?

Per veure per què passa, anem a pams. Tot comença a partir dels sistemes de venda, en els quals s’extreuen dades com ara la freqüència d’assistència, l’anticipació en la compra, el perfil de programació, la recepció o no del nostre butlletí electrònic i la reacció davant els enviaments, d’on procedeixen… I això té més a veure amb les llistes de grups de comportament que amb una bona segmentació. Però seguim!

Així doncs, si únicament extrapolem les dades sobre llistes de grups de comportament només disposarem de dades sobre quin és el públic actual, però en cap cas sabrem per què compren o assisteixen a les activitats que proposem. I això és el que ens interessa!

Algú ens dirà que és cert que els públics que assisteixen a les nostres programacions solen moure’s amb freqüència dins de grups de comportament. I tenen raó. Però el que realment necessitem conèixer del nostre públic per poder avançar amb ell és què vol treure de l’experiència. Aquí tenim la clau!

Com tots sabem, els grups de comportament no comparteixen ni les mateixes necessitats ni les mateixes inquietuds. De vegades, ni tan sols les mateixes motivacions, i això encara es fa més evident si parlem de públic jove (el futur) o fins i tot de la gent gran.

Per tant, si només utilitzem dades demogràfiques com a sistema de segmentació, en poc temps ens adonarem que ens quedem curts a l’hora de planificar diferents estratègies per atreure i fidelitzar les audiències. En canvi, si anem una mica més enllà i ens enfoquem cap als 3 nivells de segmentació fonamentals per a la cultura: actitud, interessos, tendències, veurem que aquests ens ofereixen una informació molt més profunda que ens permetrà conèixer i establir missatges concrets cap a les nostres audiències. Comuniquem-nos-hi, sí, però tinguem clara la manera de fer-ho.

Gràcies al coneixement de la nostra audiència davant del fet cultural entendrem què la impulsa, què la pot atraure, com sent i com la motiva allò que programem.

És per això que el CRM que inclou el sistema Bravo Manager ha optat per poder segmentar per actitud. Tot i que aquesta no sigui l’única manera en la que pot segmentar, creiem fermament que aporta molta llum sobre el desenvolupament d’audiències.

Segmentació d'audiències

Per tant, és a partir de la segmentació d’audiències, que ofereix Bravo CRM, que:

  • entendrem quins valors comparteixen,
  • esbrinarem els seus interessos en un segon nivell,
  • comprendrem nous escenaris predictius a partir del coneixement de tendències (que podem extreure, en un tercer nivell, de l’escolta activa a les xarxes socials).

I què ens aportarà el fet d’estar atents a totes aquestes segmentacions? Una cosa tan essencial com l’enfocament de nous programes de cara a properes programacions. Marcarà, en definitiva, el nostre futur com a organització.

Tot plegat, doncs, ens col·loca en una posició principal per poder captar, influir, ajudar, acompanyar i cuidar els públics actuals i futurs i oferir experiències profundament satisfactòries. Si ho tenim tant a prop, per què no mirem de posar-ho en pràctica des d’avui mateix? Quan vulguis, nosaltres t’hi ajudem!